A többség zsarnoksága

Sohasem kapjuk készen a szabadságot

2018. május 08. - Pápay György

Mi, magyarok sohasem kaptuk készen a szabadságot. Újra és újra meg kellett küzdenünk érte, ezek a küzdelmek pedig ritkán voltak sikeresek, de sohasem voltak hiábavalók. Ezt idézi fel legtöbb nemzeti ünnepünk, és erre tanít bennünket a történelmi emlékezet. Küzdeni azonban nemcsak a politikai közösség egészének szabadságáért lehet és kell, hanem az egyéni szabadságért is. Némi iróniával akár azt is mondhatjuk, szerencsés időket élünk, mert olyan kormányunk van, amely az utóbbi leckét is megtanítja nekünk. Ma ugyanis a saját bőrünkön érezzük, hogy az egyéni szabadságot sem kapjuk készen soha, hanem újra és újra meg kell küzdenünk érte.

Tudjuk, hogy a retorika szintjén a kormány is folytonos szabadságharcot hirdet Brüsszel, az ENSZ vagy éppen a Soros-hálózat ellen. Ez a szabadságharc a „magyar nép” érdekében zajlik, s hogy mi a nép érdeke, azt egyedül Orbán Viktor képes helyesen felismerni (még a népnél is jobban). Aki ezt vitatja, az értelemszerűen a nép érdekével ellentétesen cselekszik, s ezzel önként kiiratkozik a politikai közösségből. Ezért a nép ellenségének tekinthető, s mint ilyen bátran listázható, idegen ügynöknek bélyegezhető, politikailag és egzisztenciálisan ellehetetleníthető. Mi sem természetesebb ennél, ha elfogadjuk, hogy a nép akarata az általa választott erős vezető akaratában nyilvánul meg. Ez is egyfajta felfogása a demokráciának, még ha kissé perverz – valamivel szakszerűbben: illiberális vagy populista – felfogása is, melyet a Fidesz-közeli új elit képvisel.

A demokrácia ebben a formájában nem más, mint amitől Tocqueville és más klasszikus szerzők óva intettek: a többség zsarnoksága. Van azonban egy másik felfogása is a demokráciának, amely szerint a választott vezetők állandó ellenőrzésre szorulnak. Egyrészt azért, mert ők is épp oly esendők – és akkor még finoman fogalmaztunk –, mint minden ember. Másrészt azért, mert a sokat emlegetett népnek egy jelentős része biztosan nem rájuk szavazott, és ezt sem szabad figyelmen kívül hagyni. Ez a liberális demokrácia, amelynek esetében a „liberális” jelző nem valamiféle konkrét politikai-ideológiai irányzatot jelent. Hanem csak annyit, hogy olyan demokráciáról van szó, ahol a kisebbségben maradt vélemények képviselőit erős intézmények védik a többség uralmával szemben (nem véletlen, hogy e felfogás hívei gyakran klasszikus konzervatívok).

Lehet vitatkozni arról, hogy az illiberális vagy populista berendezkedés, amelynek elsődleges célja az említett intézményes garanciák felszámolása, egyáltalán demokrácia-e. Az viszont vitathatatlan, hogy a hatalom birtokosaiban, legyenek bár mégoly demokratikusan választottak, mindig megvan a hajlam a helyzetükkel való visszaélésre. A rendszerváltás utáni Magyarországon sem a Fidesz tett elsőként kísérletet a gazdasági és a politikai verseny öncélú torzítására, csak a korábbi – jellemzően koalíciós – kormányok nem voltak ennyire centralizáltak és hatékonyak. S a jobb- és baloldal törzsi háborúinak korában sajnos túl könnyen megfeledkeztünk arról, mennyire fontos a hatalom észszerű korlátozása – különösen, ha épp a „sajátjaink” vannak hatalmon.

Aki a negyedik Orbán-kormány – avagy a NER 3.0 – sokszínű ellenzékének soraiban találja magát, az feltehetőleg eleve fogékonyabb az egyéni szabadság védelmezésének kérdésére. Fontos azonban, hogy ez a fogékonyság ne csupán a jelenlegi helyzetre korlátozódjon. Ennek a kormánynak a leváltása természetesen legitim politikai cél, de ennél lényegesen fontosabb annak a leckének a megtanulása, hogy a kormányzati hatalom mindenkor ellenőrzésre szorul. Vagyis egy következő, más színezetű kormányt sem ment fel az egyéni szabadság korlátozására tett kísérletek alól az általa képviselt, akár a Fidesszel szemben felvállalt értékekre és érdekekre – például a nagyobb társadalmi szolidaritásra – való hivatkozás. Hol zsarnokság van, ott zsarnokság van, legyen az bármilyen színezetű, bármilyen hivatkozási alappal rendelkező parlamenti többség zsarnoksága.

Ma ezt a maga nyers valóságában tapasztalhatjuk meg, amikor az újabb alkotmányozó többséggel rendelkező kormányzat az őt ellenőrizni képes intézmények további gyengítésére készül. Erre a hazai ellenzéknek – ideértve annak parlamenti és parlamenten kívüli részét – még nincs, és valószínűleg egyhamar nem is lesz megfelelő válasza. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nekünk, állampolgároknak ne kellene hozzáfognunk a saját feladatunkhoz. Amíg nem kezdünk el másképpen gondolkodni a politikáról és a hatalomhoz való viszonyunkról, addig aligha bízhatunk kedvező változásban. Hiszen akik nem gondolkodnak szabadon, hogyan is lehetnének szabadok?

(Fotó: 24.hu)

Kövesd az oldalt a Facebookon is: katt ide!

A bejegyzés trackback címe:

https://tobbsegzsarnoksaga.blog.hu/api/trackback/id/tr5213898688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2018.05.09. 18:48:51

Egyrészt igazad van, másrészt viszont nincs. Valahol tényleg meg kellene állítani a korrupciót, másrészt viszont a túl erős fékek a kisebbség zsarnokságát jelenthetik, azt hogy egy-egy kisebbség simán rákényszeríti a többségre az akaratát, mert hogy úgy gondolja hogy ez neki jó, és hogy neki mindenhez joga van, akár a többségi társadalom értékrendjén messze túl is.

midnightcoder2 2018.05.09. 18:51:47

A másik gond a túl erős fékekkel, hogy az lehet a vége mint Európa régi országaiban, ahol a népek a magát baloldalinak nevező balliberális és a magát jobboldalinak nevező balliberális pártok között választhat. Ami hosszú távon nem feltétlenül jó, mert a végeredmény egy jó kis állóvíz amiben lelkesen lubickolnak a tehetségtelen politikusok addig, amíg a fejükre nem szakad az egész.

kvadrillio 2018.05.09. 20:27:31

AKI MEGLOPJA A NÉPET, MELYET VEZET, AZT FEL KELL AKASZTANI !!!......
AKI VISZAÉL A HATALMÁVAL, AZT IS !!!

NEM ADOTT FAXON ORVOSI IGAZOLÁST, EZÉRT KIRÚGTÁK ! HATALOMMAL VALÓ VISSZAÉLÉS FIDESZ MÓDRA !Az ápolónők hullafáradtak, harminc-negyven ágyra vannak ketten
TÓG
2018.05.09. 06:30 Módosítva: 2018-05-09 08:48:12

Ágyszám-csökkenésre hivatkozva rúgtak ki a hatvani Albert Schweitzer kórház traumatológiai osztályáról két nővért és egy traumatológust, miközben a kórház hirdetésben pont ilyen szakembereket keres. A szerdai Népszavában megjelent információhoz egy bennfentes hozzáfűzi, hogy bár a kórház hivatalos nyilatkozata szerint "a traumatológiai osztály működése biztosított és nővérhiány sincs",

Az ápolónők hullafáradtak, harminc-negyven ágyra vannak ketten.

És a túlterheltség miatt már az ügyeletek utáni pihenőnapokat sem nagyon adják ki nekik. És bár az extra munkanapok kifizetésére ígéretet kaptak, ez nem megoldás a túlterheltségre, aminek végső soron az ellátottak isszák meg a levét.

A lap szerint a most elbocsátott egyik ápolónő harminchat évet húzott le az egészségügyben, négy éve lett volna még a nyugdíjig. A traumatológus elbocsátása mögött a Népszava szerint pedig pitiáner politikusi hatalmaskodás állhat: az orvos ugyanis állítólag nem adott ki valódi vizsgálat nélkül, faxon orvosi igazolást Tóth Csabának, a Heves megyei közgyűlés fideszes alelnökének (aki Szabó Zsolt hatvani illetőségű, a fejlesztésekért felelős államtitkár kabinetfőnöke volt), aki egy külföldi amatőr autóversenyen indult. A szabályokhoz ragaszkodó orvos az eset után pár nappal kapta meg a felmondását. Ezt azonban Tóth Csaba azzal cáfolta, hogy a versenyzői licenceket - benne az orvosi igazolással - egész évre adják, nem a versenyek előtt állítják ki.
000 PQ6WH
Fotó: Jeff Pachoud

A baleseti sebészeti osztály felvevő területe meglehetősen nagy, 210 ezer állandó lakost ölel fel, és a traumatológia illetékességébe tartozik az M3-as autópálya helyi szakasza is. Az osztályon nemrég vezették be a csípőprotézis műtéteket, vagyis a munkájuk nemhogy csökkent volna, hanem még nőtt is. Ennek ellenére az Albert Schweitzer Kórház vezetése a Népszava kérdésére mégis az ágyszámok kihasználatlanságával indokolta a leépítéseket, és biztosította a lapot arról, hogy a traumatológiai osztály működése továbbra is folyamatosan biztosított, nővérhiány nincs, a jogszabályban előírt minimumfeltételeknek megfelelő létszámot folyamatosan biztosítani tudják.

Ugyanakkor kórház honlapján jelenleg is több olyan álláshirdetés van, amelyben épp sürgősségi szakorvost és traumatológust, valamint sürgősségi szakápolót keresnek.

Netuddki. 2018.05.09. 20:35:03

"amely szerint a választott vezetők állandó ellenőrzésre szorulnak. Egyrészt azért, mert ők is épp oly esendők – és akkor még finoman fogalmaztunk –, mint minden ember."

NEM.

Azért kell ellenőrzés, hogy minden gyanún felül álljanak. Ha nem hagyják magukat ellenőrizni, az egyenlő a bűnösségük beismerésével.

Netuddki. 2018.05.09. 20:37:07

@midnightcoder2: Eléggé szánalmas, hogy egy magyar narancskomcsi letehetségtelenpolitikusozza a nyugatiakat. Előbb a saját kis tolvajfideszes szemétdombodon kapirgáljál kisfácán!

Halál kamionja mindenkit elgázol 2018.05.09. 21:29:29

A CEU bezárásának semmi köze a független ellensúlyokhoz.

Ad Dio 2018.05.09. 22:15:02

A többségnek nem zsarnoksága van, hanem igazsága.

Persze lehetne fejleszteni mostani rendszert: KÖZVETLEN DEMOKRÁCIA a kulcsszó.

Európai téridő 2018.05.09. 22:26:02

Tocqueville egy évvel azután született, hogy Napóleon császárrá koronáztatta magát. Életében hazája egyik restaurációtól a másikig bukdácsolgatott. És prudens opportunizmusból a gall burzsujok ezt hagyták, tűrték. Nála az amerikai demokrácia, mint előremutató példa, hasonlatos az elődöknek, úgy mint, francia enciklopédistáknak, Voltaire-nek, a többi francia felhomályosultnak az angolokhoz képest cirka 100 évnyi francia hendikep miatti sóvárgásaira.

Épüljön stadion a CEU helyére 2018.05.10. 01:26:08

"Ez a szabadságharc a „magyar nép” érdekében zajlik, s hogy mi a nép érdeke, azt egyedül Orbán Viktor képes helyesen felismerni (még a népnél is jobban)."

Ne tegyunk ugy, mintha Europa nem allna HABORUBAN. Az mostmar teljesen egyertelmu, hogy ellenseges hatalmak megakarjak semmisiteni Europai nemzetallamokat, az europai kulturat. Az ENSZ, az unio vezetese, a papa, Soros Gyorgy arra szovetkezett, hogy Europaban egy egyseges, orszagok nelkuli ISZLAM EUROPAT hozanak letre. Es ezzel szemben teljesen jogszeruen vedekezik az orszag, Orban vezetesevel. Az ellenzek is azert bukik mar sokadszorra, mert teljes erobol az iszlam europat tamogatjak.

különvélemény 2018.05.10. 05:27:32

"s hogy mi a nép érdeke, azt egyedül Orbán Viktor képes helyesen felismerni"

Egy biztos, nem a mérhetetlenségi határon lévő támogatottsággal, de hatalmas lobbierővel bíró liberálisok fogják megmondani, hogy mi a helyes út.

midnightcoder2 2018.05.10. 06:35:59

@Netuddki.: A magyar politikusokra sem nagyon lehet büszkének lenni, de nézd meg hogy hol tart ma az ország a 90-es évekhez képest, és hol tart Európa nyugati fele a 90-es évekhez képest.

midnightcoder2 2018.05.10. 06:37:50

@Netuddki.: Amúgy pedig én Jobbikos vagyok. Azért mert elismerem hogy Orbánnak egy rakás dologban igaza van (Pl. migránsok), és mert látom hogy az EU jövője nem annyira fényességes, én is a pokolba kívánom ezt a tolvajbandát is.
süti beállítások módosítása