A többség zsarnoksága

A migránskérdés és a politika kiüresítése

2018. május 18. - Pápay György

A politikának alapvető eleme a konfliktus. Sőt, van olyan felfogás, amely szerint kifejezetten azok a kérdések tekinthetők politikai kérdésnek, amelyek körül társadalmi konfliktus alakul ki. Az a kérdés, amelyikkel kapcsolatban konszenzus jön létre, egyszerűen kikerül a politikai térből (vagy ha mindig is egyetértés uralkodott körülötte, eleve be sem kerül oda). A kiélezett politikai konfliktusok tehát a demokráciának is jellemzői. Éppen ez különbözteti meg a diktatúrától: az utóbbi kiszorítja a politikai térből a társadalmi konfliktusokat, mert ellehetetleníti azoknak a szereplőknek vagy csoportoknak a fellépését, amelyek nyíltan szembehelyezkednek a hatalommal.

A Fidesz mindig is jól értette a politikának ezt az oldalát; már csak szervezeti okokból adódóan is sokkal jobban, mint az alkuk és kompromisszumok sokaságára berendezkedett (poszt)szocialista pártelit. Orbán Viktor előszeretettel vállalt különböző konfliktusokat, mi több, második és harmadik kormányzását alapvetően erre építette. Ezeket a konfliktusokat pedig a Fidesz lehetőség szerint arra használta fel, hogy politikai ellenfeleit vállalhatatlan pozícióba kényszerítse: hogy elmondhassa, az ellenzék a bankok oldalára állt, a multik oldalára állt vagy éppen arra készül, hogy meghiúsítsa a rezsicsökkentést. Ugyanez történt a migráció esetében is, amelyben Orbán Viktor jó ütemérzékkel látta meg a számára kifejezetten termékeny konfliktus lehetőségét.

A migráció körüli „vitát” a Fidesz nagyjából abban a pillanatban megnyerte, amikor baloldali aktivisták megrongálták az első kék plakátokat. A konfliktus adott volt, az ellenzék ismét hagyta magát vállalhatatlan pozícióba kényszeríteni, a bevált recept pedig olyan jól működött, hogy a kormánypárt megerősödve jött ki a két elbukott időközi választáshoz vezető negatív spirálból. Ezek után nem meglepő, hogy Orbán Viktor 2015 közepétől kormányzása súlyponti kérdésévé tette a migráció problémáját, sőt gyakorlatilag mindent erre az egy lapra tett fel. 2016 elejére azonban valami megváltott. Egyrészt az uniós–török-paktum következtében megszűnt az országra nehezedő közvetlen migrációs nyomás. Másrészt megszűnt a belpolitikai konfliktus: nem maradt olyan komolyan vehető magyar politikus, aki „migránspárti” álláspontot képviselt volna.

A Fidesznek innentől kettős mutatványt kellett végrehajtania. Egyrészt a migráció Magyarországot közvetetten és csak hosszú távon érintő folyamatát közvetlen és azonnali (élet)veszélynek kellett láttatnia – ebből fakadt az egymást követő propagandakampányok számos abszurditása. Másrészt, elsősorban az országgyűlési választásra tekintettel, továbbra is fenn kellett tartania azt a látszatot, mintha nem csupán nemzetközi, de belpolitikai konfliktus is lenne ebben a kérdésben. Ezt a célt szolgálta a 2016-os népszavazás, és ezért ábrázolták a választási kampányban az ellenzék vezetőit kerítésbontókként, idegen ügynökökként, akiknek győzelmük esetén első dolguk lenne migránsok százezreit betelepíteni Magyarországra. Ezek nyilvánvaló hazugságok voltak, de működtek: kijelölték a választás belpolitikai tétjét, amivel hozzájárultak a Fidesz nagyarányú mozgósításához.

A kormányzat tehát adófizetői forintok milliárdjait költötte arra, hogy a maga számára kedvezően alakítsa a politikai napirendet, és egy olyan problémát tartson bő két évig annak középpontjában, majd tegyen meg a választási kampány súlyponti kérdésévé, amely körül nem volt valódi belpolitikai konfliktus. Ez már önmagában is védhetetlen, de ennél jóval több történt. A „migránskérdés” állami-kormányzati tematizálása gyakorlatilag minden természetesnek mondható konfliktust kiszorított a politikai térből, és ezzel végletesen kiüresítette a magyar közéletet. És itt nem pusztán a szakpolitika teljes felszámolásáról van szó – annak már az előző ciklus végére leáldozott. Hanem arról, hogy ma a magyar választók jelentős részét közvetlenül érintő problémák meg sem jelennek a politikai versenyt alakító tényezőkként, nemhogy bármiféle megoldás születne rájuk.

Magyarországon természetesen nincs diktatúra: a Fidesz nem fojtja el, sőt számos esetben maga generálja a kormány és ellenzék közti konfliktust. A jelek szerint azonban demokratikus körülmények között is előállhat olyan helyzet, amikor a hatalom mintegy depolitizálja a nyilvánosságot – abban az értelemben, hogy nem ad esélyt sem az ellenzéki pártok, sem a civil vagy érdekvédelmi szervezetek számára az általuk relevánsnak gondolt viták lefolytatására. Többek között ez magyarázza a Fidesz újabb kétharmados győzelmére adott, igen kiélezett ellenzéki reakciókat és a követeléseiket tekintve körvonalazatlan tömegtüntetéseket. Mindez pedig kijelöli azt a feladatot, amely az ellenzéki pártok vagy mozgalmak előtt áll: nem csupán vissza kell hozniuk a közbeszédbe az onnan kiszorult kérdéseket, hanem meg kell győzniük a támogatóikat arról, hogy a politika róluk és nekik is szól – nem csak azokról és azoknak, akik a Fideszre szavaztak.

(Fotó: MTI)

Kövesd az oldalt a Facebookon is: kattints ide!

A bejegyzés trackback címe:

https://tobbsegzsarnoksaga.blog.hu/api/trackback/id/tr3713976904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalay Miklós 2018.05.19. 13:40:49

Egy alapos kis összefoglaló a politikai konfliktusokról. (Inkább a háborúról szól, de ehhez is érdekes, különösen az ellenségről, ellenségképről írtak, illetve a félelem és tudatlanság szerepe.)

egyvilag.hu/temakep/077.shtml

Meg ez is érdekes lehet a demokráciáról és diktatúráról:

egyvilag.hu/temakep/076.shtml

meszena 2018.05.19. 14:25:33

Az ellenzéki politikusok nincsenek egy súlycsoportban a fidesszel. Ezt persze azzal igyekeznek álcázni, hogy ők demokraták. Nagyon nehéz helyzetben vannak három ok miatt az ellenzéki pártok:
1, Két évtizede nincs olyan vezető az ellenzéki oldalon, aki Orbán Viktorhoz mérhető lenne. Orbán a fideszt országos párttá fejlesztette, miközben az ellenzéki pártok (a a jobbik kivételével) csak nézik, hogy a pártszervezetük nem létezik, vagy folyamatosan zsugorodik (mszp). A választók nem látnak olyan vezetőt az ellenzéki oldalon, akire rábíznák az ország vezetését.
2, Az ellenzéki pártok üzenetét nem a magyar társadalom elvárása szabja meg, hanem a nyugati "elvtársak" elvárása. Olyan, ma európainak mondott politikát kell követniük, amire, az eltérő történelmi tapasztalatok és előzmények miatt Magyarországon nincs számottevő kereslet. Ez a liberális álláspont szavazatokat hoz az ottaniaknak, de itt csak a fővárosban van valamennyi érdeklődés iránta. A fidesz egész kommunikációja összeomlott volna, ha az ellenzéki pártok nem bevándorlás barát politikát folytattak volna (akár nyíltan, akár sunyiban). De inkább meg akartak felelni annak, aki a pénzt adta a "civil szervezeteken" keresztül, mint a magyar választóknak.
3, A médiában a balliberális hegemónia már a múlté, és ebben a kiegyensúlyozottabb helyzetben a fidesz sokkal eredményesebben tematizálta a közbeszédet, mint az ellenzék.

abudabi15 2018.05.19. 14:30:24

@Szalay Miklós: a második blog, amire ma kattintok, erre itt is kié az első komment? Agyalágyult szalay miklósé. Tiltanának ki mindenhonnan, te barom.

maxval birca szürke balkáni proletár · http://bircahang.org 2018.05.19. 14:31:27

Az ellenzék mindent egy lapra tett fel: az nyugat erejére. Csak hát a nyugat agonizál...

abudabi15 2018.05.19. 14:32:52

A migránskérdés pedig azért győzött, mert a balos pokolban évtizedek óta egy életképes gondolat nincs.

nick papagiorgo 2018.05.19. 14:44:15

Alapvetően jó a helyzetelemzés.
Az a helyzet, hogy Fidesz megint egy olyan egyszerű, egyszavas kampányt folytatott, mint 2014-ben (2014: rezsicsökkentés, 2018: migránsok), amire az átlagember "rezonál". A Fidesz professzionalizmusa abban rejlik, hogy ezt érti. Alapvetően olyan "szót" kell keresni, ami:
közérthető
mindenkit érdekel
fontos

A Fidesznek ez megvolt. Az ellenzéknek az a baja, hogy az ő üzenetei ehhez képest lóf...sz, nem azért mert a Fidesz nem hagyja őket élni, hanem azért, mert gyengék. Ugye gazdaságilag nem állunk olyan nagyon rosszul, tehát az "éhező milliók"-al ma nem lehet választást nyerni. A "Paks2" is valami felfoghatatlan fogalom, ami az embereket nem nagyon érdekli, egy Fidesz/LMP meccsenek fogja fel, de ettől nem megy fel a vérnyomásuk. A "Mészáros Lőrinc lop" meg végképp nem izgat fel senkit, megszokták, hogy az előzőek is loptak, most is lopnak, ha jön más, az is lopni fog, tehát ezzel végképp nem lehet választást nyerni.

Az ellenzéknek tényleg alapjaiból kellene újragondolni a stratégiáját, hogy kit akar megszólítani és mivel. Az eddigi témáival nem fog menni, a Fidesz 2022-ben megint előhúz valami varázsszót, és ha ellenzéknek erre nincs válasza (ahogy a "migránskérdésre" meg a "rezicsökkentésre" se volt), akkor a Fidesz 2022-ben megint 2/3-al nyer.

midnight coder 2018.05.19. 14:54:07

A migrációval kapcsolatos vitát Orbán akkor nyerte meg, amikor a kérdésben az egyetlen értelmes álláspontot elfoglalta, a balfékek pedig a tôlük megszokott mechanikus automatizmussal felvették a vele ellentétest. Ráadásul nem hagyták az ügyet elsüllyedni, hanem újra és újra beleszaladtak a pofonba.

bbwd 2018.05.19. 14:56:04

nagyon jó poszt, pedig ritkán szoktam dicsérni :D
a fidesz profi a poltikai marketingben, jól el tudja adni a termékét, míg az ellenzék kiforratlan, kapkod, nem tud erőt mutatni, valamint a balllib maszlagra a belpesti 1-2 százezren kívül nem sokan vevők
pedig a fideszben/körül olyan vállalhatatlan ballasztok vannak, mint kubatov, rogán, habony, vajna, na meg mészáros, akiktől egy komolyabb meccs esetén meg kellett volna szabadulni, be kellett volna áldozni őket, de ez az ellenzék annyira béna, hogy még ezeken a nyilvánvaló bűnözőkön sem tudott fogást találni

az újabb 2/3-hoz orbán zsenialitásán kívül a ballib totális töketlenkedése is kellett

meszena 2018.05.19. 15:17:27

@nick papagiorgo:
Igen.
És különösen nagy hátrány, hogy az ellenzéknek Orbán Viktor-a sincs. És az nem egy semmiből előbukkanó messiás (ahogyan a balliberálisok elképzelik), hanem egy olyan személy, aki (munkatársaival) képes hosszú évekig előre tervezetten felépíteni egy pártot és stratégiát.
Vona próbálkozott ezzel, de nagyon türelmetlen volt.

meszena 2018.05.19. 15:20:35

@bbwd: Egy nagy pártban sokféle embere van és sokféle ember is szükséges. Minél többen vannak egy csapatban, annál kisebb az esélye, hogy szentek gyülekezete legyen. Akik nekünk esetleg vállalhatatlanoknak tűnnek, lehetnek egy párt számára nagyon hasznosak is. Pont ilyen volt az mszp is, fénykorában; és ilyen lesz minden jelentőssé váló párt is. A többi meg gyermeki naivitás...

TSandor Toth 2018.05.19. 17:55:33

A jelenlegi azaz új parlamentben ellenzékinek minősülő pártok nem érnek egy kalap sz..t sem. Az egy dolog, hogy elvesztették a választást egy csomó ok miatt de leginkább a saját hibájukból. Azért, hogy nem tudnak, nem akarnak szembenézni a saját hibájukkal az azért enyhén szólva is visszataszító. Churchill egy megnyert (világ)háború után veszített választást majd felismerve hol hibázott néhány év után újra miniszterelnök lett. A mi veszteseink meg duzzogva meg sem jelennek az "eredményhirdetésen". Ez olyan mintha a 2008-as olimpián az Amerikai és a Szerb vízilabda válogatott nem jelent volna meg az eredményhirdetésen mondván má megin a magyarok nyertek. Kedves MSZP, kedves LMP: büdös bunkó szemét alakok vagytok. Remélhetőleg a süllyesztőben végzitek ahogy az MDF és még egy pár arra érdemes párt mert egy igazi demokrácia kialakulása legfőbb gátjai ti magatok vagytok!

bbwd 2018.05.19. 23:27:40

@meszena: ez tisztán opportunista hozzáállás, ami lehet, hogy célravezető, de attól még vállalhatatlan
ahogy a felsorolt személyek is vállalhatatlanok, minden tisztességes klubban. ez nem naivitás, hanem tisztesség kérdése

Boross Bence 2018.05.23. 14:38:05

A baloldal először elhazudta a migrációs probléma létezését, lásd:

mandiner.hu/cikk/20150618_horvath_csaba_a_bevandorlas_egy_alproblema_amit_a_fidesz_krealt

azután nem értette meg, hogy mit jelent maga a probléma és hogy miért rezonál rá pozitívan a magyar lakosság többsége, és lustaságból és/vagy dilettantizmusból nem dolgozott ki egy vállalható alternatív álláspontot a témában.

Végső soron egy katyvaszt adott elő a baloldal, amely egyik összetevője a baloldalra akaszkodó budapesti liberális médiaelit "mindenkit be kell engedni" migránnsimogatása, a másik pedig a Fideszes álláspontnak való kelletlen behódolás volt. Egyik sem baloldali álláspont.

A következő hasznossági sorrendet látom a politikai kommunikációban:

katyvasz< bármelyik nem saját rossz álláspont felvállalása < hallgatás < önálló válasz kidolgozása

Ha tanácsot kellett volna adnom, a katyvasz lett volna az, amit semmiképpen sem javasoltam volna a baloldalnak. Mégis ezt csinálták.

A Jobbik a néppártosodás közepén nem tudta überelni a fokozatosan szélsőjobboldalra húzódott Fideszt. Egyedül az LMP próbálkozott azzal a Fidesz elébe kerülni szélsőségességben, hogy hordjanak nyomkövetőt a migránsok.

Tehát a Fidesz nem csak olyan témát választott, ami hatásos, mert egzisztenciális félelmeikben érintette meg az embereket (a vidéki/iskolázatlan/idősebb/cigány embereket), hanem abban is eredményes volt, hogy a vetélytársai - különböző okokból ugyan, de - nem tudtak/akartak mást mondani, mint amit a Fidesz mond, és akkor már inkább azt választják az emberek, aki eredetileg is képviselt egy ügyet és határozottan cselekedett is az ügyben, mint azokat, akik bár ugyanazt mondják, de csak utánkövetéssel, tettek nélkül.
süti beállítások módosítása