A többség zsarnoksága

Hogyan lett veszélyes a Kúria a demokráciára?

2018. május 11. - Pápay György

Orbán Viktor újabb tizenkét évben gondolkodik. Orbán Viktor a választásba való beavatkozással vádolja a Kúriát. Két mozzanat az elmúlt egy hét eseményeiből, amelyek így, egymás mellé helyezve nyerik el jelentőségüket. Összeköti őket a mérhetetlen cinizmus és a nagyvonalúság teljes hiánya: kétharmaddal győztes kormányfő ne sopánkodjon, hogy elvettek tőle egy mandátumot, és ne üzenje közben az ellenzéknek, hogy nektek meszeltek. De még inkább összeköti őket az a hatalmi logika, amely a miniszterelnököt jellemzi. Orbán Viktor ugyanis már 2010 óta a tőle független intézmények felszámolásával kívánja hatalmának folytonosságát biztosítani.

Ez önmagában persze nem jelent újdonságot. A Fidesz sikerének titka nem a jó kormányzás, hanem – a pártpropagandára költött állami milliárdok mellett – a számára kedvező választási rendszer, illetve a megmondóemberei által kötelességszerűen lesajnált fékek és ellensúlyok leépítése. Túlzásnak tűnik ez az állítás? Rendben, akkor nézzünk meg egy ciklust arányosabb választási rendszerre optimalizált ellenzéki felkészüléssel, a fékek és ellensúlyok visszaállításával – de minimum kézi vezérelt ügyészség nélkül –, no meg az állami propagandaköltések radikális lefaragásával. Erre azonban várhatunk, mert Orbán Viktor régóta nem nyílt sisakos küzdelemben akar nyerni.

A cinikus hatalmi logika tehát önmagában nem jelent semmiféle újdonságot. Ami újszerű, az talán a kormányzati önkény minden eddiginél leplezetlenebb megnyilatkozása. Mert mit is követett el a Kúria? Tartotta magát a hatályos törvényekhez, és érvénytelennek nyilvánított 4360 levélszavazatot – pontosabban helybenhagyta a Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ezzel kapcsolatos korábbi állásfoglalását. Ehhez persze némi jogértelmezésre volt szükség: a Kúria mint legfelsőbb bírósági szerv pontosította a „nem lezárt boríték” fogalmát, és ennek nyomán nem látott okot arra, hogy a NVB döntését felülbírálja. Ezt tekinti most a miniszterelnök olyan jogászkodásnak, amivel a Kúria egyértelműen és súlyosan beavatkozott a választásba.

Egyszerűsítsük le: a Kúria bűne az volt, hogy bár tehette volna, nem csűrte-csavarta addig az ügyet, amíg Orbán Viktornak tetsző döntés születik. És ezt akár általánosíthatjuk is, mivel a Kúriának és a bírói kar egy részének általában véve az a bűne, hogy működésüket nem kizárólag az a szempont vezérli, milyen döntések tetszenek a hatalomnak. Ezért is nem a NVB-t érte támadás – Patyi Andrást másképpen fogja megleckéztetni a kormányfő, saját szemünkkel láthattuk, ehhez milyen jól ért –, hiszen az ügy elsősorban casus belliként szolgált. Orbán Viktort már rég nem a magunk mögött hagyott választás érdekli, hanem a következő. Meg az azután következő. No meg az odáig vezető út, amit jól láthatóan szeretne még zökkenőmentesebbé tenni.

Ezért van szükség a bíróságok maradék függetlenségének felszámolására, vagy legalább a beléjük vetett közbizalom megingatására. Valahol félelmetes látni, ahogy az erre szolgáló gépezet pár nap alatt összehangoltan beindult. Ennek azonban megvan a maga előzménye: a kormányzat felkent ideológusai már régóta színezgetik a demokráciának azt a (torz)képét, amely szerint az a választott vezetők korlátlan uralmát jelenti. Így minden olyan intézmény vagy testület, amelynek tagjait nem közvetlenül választották, szembehelyezkedik a demokráciával, amikor „a nép” – értsd: az általa választott vezetők – ellenében hoz döntést. Eszerint a demokráciára nem a független intézmények felszámolása jelent veszélyt, hanem a független intézmények léte.

Mit lehet kezdeni ezzel a felfogással és még inkább annak húsba vágó gyakorlati következményeivel? A Fidesz köreiben pontosan tudják, hogy az emberek könnyebben mozdulnak meg az internetadó vagy a vasárnapi zárva tartás ellen, mint elvont eszmék vagy azonosulásra nem igazán alkalmas intézmények védelmében. Ebben talán a választás utáni tömegtüntetések hozhatnak változást, amelyek kissé céltalannak tűntek ugyan, de éppen ezért nem mondhatjuk, hogy anyagi érdekek álltak volna mögöttük. A kormány küszöbön álló döntései következtében ezek a tüntetések nemsokára határozottabb célt kaphatnak: könnyen előfordulhat, hogy az ellenzéki polgároknak az utcán kell megmutatniuk, hogy ha nem is ők a többség, azért a többség sem tehet meg bármit. Pontosabban azok, akikről tudjuk, hogy a többségre hivatkozva bármit megtennének.

(Fotó: Index)

Kövesd az oldalt a Facebookon is: kattints ide!

A bejegyzés trackback címe:

https://tobbsegzsarnoksaga.blog.hu/api/trackback/id/tr4413907768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

felső határ nincs 2018.05.12. 23:35:34

Az igaz hogy a Kúria független, ahogy az is hogy elcsalta a választást.

Ennek következményei lesznek.

Jakab.gipsz 2018.05.13. 00:27:03

A Kúria túl lépte saját hatáskörét, éspedig azért mert, a saját hibbant, (agymosott) libsi szájíze szerint, semmisített meg a választási törvény szerinti érvényes szavazatokat, ez tény.

Ugyanis a választási törvény, nagyon bölcsen és előre látóan, nem rendelkezett a levél szavazatok borítékairól, amely boríték a határainkon túli szavazók esetében, eltér az adott országban alkalmazott szabvány borítékoktól, és értelem szerűen, sértheti a szavazó polgár anonimitását és titkosságát. Ezt viszont a szavazó polgár illetékes eldönteni, nem pedig a bíróságnak, ugyanis a "szavazó, fülkét és a fülke magányát" egy boríték képviseli. Már pedig nem minden ország egyformán, áll a magyarokhoz vannak és adottak a különbségek.

Tehát az a minimum, hogy a Kúria elnökének és az elmarasztaló döntést-hozó, bíráknak, alkalmatlanságuk okán le kell mondaniuk.

Elemi jog-gyakorlói bűnt követtek el, a demokrácia elemi szabályai ellen, A titkos szavazásra vonatkozó szabályait, felül bírálták, ezek a paragrafus kukacok.

Magyarország pedig nem következmények nélküli ország. Ennyi.

Nem a keresztény demokrata kormány veszélyezteti a demokráciát, hanem a politikailag korrekt elmebajos neoliberalizmus kísértete.

Egy liberálisra érzékenyített bíró, nem lehet korrekt.

röf 2018.05.13. 07:18:10

Ez Orbán részéről nem nagyvonalúsági, hanem elvi kérdés.
Ugyanúgy, ahogy a "foglalkozunk 1200 retekkel, vagy nem".
Ezért ezt nem érthetitek.
Megjegyzés: nem véletlenül szeretné nyugdíjazni a nyugdíjaskorú, ősbolsevik, demenciában szenvedő, egymásnak ellentmondó - logikátlan itéleteket hozó, csökött igazságszolgáltatási döntnököket.

$pi$ 2018.05.13. 07:51:48

Most akkor a kúria fék és ellensúly? Vagy nem az, hanem a zorbán vezérli? Most mondjátok meg, de frankón: le van építve a kúria vagy nincs leépítve? :D

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.13. 07:58:32

Eleve a végcél a független intézmények likvidálása, hiszen semmi ok az államtól független intézmények tűrésére. De ehhez kell még 20 év szívós munka.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.13. 08:07:30

Hogyan lett veszélyes az ellenzék Magyarországra?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.13. 08:18:35

"a Kúria mint legfelsőbb bírósági szerv pontosította a „nem lezárt boríték” fogalmát"

Tudtommal a törvény nem írja elő azt, milyen borítékba kell tenni a kis borítékot, így azt sem, hogy csak a kiküldött nagy borítékba szabad tenni. Ebből logikusan következik, hogy a kis borítékba zárt szavazólap bármilyen nagyobb borítékban visszaküldhető. Ezt semmilyen "jogértelmezés" nem írhatja felül, főleg nem egy szűkító értelmezés.

Mellesleg @Jakab.gipsz: érvelése igencsak helytálló. A külhoni, pl. romániai szavazó már azzal hátrányos helyzetbe hozhatja magát, hogy a mellékelt nagy boríték használatával tudatja a Securitate utódjával, hogy élni mert magyar állampolgári jogával.

tompus 2018.05.13. 08:42:50

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Mert a másmilyen borítékra nem kell ráírni a címzettet? Az átlag külhoni magyar meg ugye rendszeresen levelez a magyar választási irodával. OMFG!

aquaticus 2018.05.13. 08:44:18

Az igazságszolgáltatás megérett egy alapos átalakításra. Elég a Kulcsár, vagy a móri gyilkosság ügyeket megnézni.....

nemecsekerno_007 2018.05.13. 08:48:37

Akinél a pénz, annál a hatalom. A kormány arra törekszik, hogy több pénz maradjon a választóknál, főleg azoknál akik dolgoznak. Ez azért jó mert a választóknál lesz a hatalom akármilyen populista, szociális v. liberális demagógiával operáló politikus is kerül hatalomra nem tudják visszacsinálni. A társadalmi szolidaritás meg szépen elkezd alulról kiépülni ahogy az normális. Addig meg rúgózhattok bármilyen ideológián.

fidesz maszop dk egykutya 2018.05.13. 08:54:57

@nemecsekerno_007: arra törekszik? :D akkor miért az adóemelés kúrmánya, és miért lopja el aválasztók pénzét?

nemecsekerno_007 2018.05.13. 09:13:16

@fidesz maszop dk egykutya: Na, miért az adóemelés kormánya? Elmagyarázod? Mert kurv@ra nem úgy tűnik és most, hogy kaptak újabb 4 év felhatalmazást, tovább csökkenthetik az adókat.

histar007 2018.05.13. 09:58:15

A Kúria kb az állapította meg, hogy a “hagyományos” boríték esetéb nem lehet kizárni a manipulációt. Ezzel csak az a baj, hogy innentől bármely levélről lehetne ezt állítani és bármely állampolgár előveheti ezt az érvet. Pl kapsz egy drága bírságot, erre panasszal élsz, hogy nem biztos hogy valaki nem manipulálta a leveledet, vagyis ami benne van az sem frankó biztosan.
Amúgy Orbán tisztában van vele, hogy milyen törékeny a 2/3-ad. Elég egy haláleset mittatti időközi és egy Kész Zoltán féle senkiházi és annyi az egésznek.
Amúgy kevés ország van, amit ne vizsgálnának és monitoroznának szknte állandóan mint Magyarország. És mi a vége ezeknek? Megegyezés. Minden alkalommal. A EP képviselők pedig lejárt lemezeket pörgetnek állndóan: náluk a szélsőnáci antiszemita Jobbik még mindig a Fideszt támogatja....

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.13. 11:30:15

@Sólyom Tomi:

Nem ez a természetes álllapot.

A népnek hatalma kell hogy legyen minden felett. Értelmezhetetlen a néptől független hatalmi ágak koncepciója.

Sólyom Tomi 2018.05.13. 11:49:05

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: A kommunisták és más ateisták szerint. A hatalom nem a néptől származik, hanem Istentől. Ezért is istentelen dolog a demokrácia. Úgy tesz, mintha megmondhatná Isten helyett, hogy kié legyen a hatalom.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.13. 13:14:48

@Sólyom Tomi:

A legjobb az isteni királyság, de a modern körülmények között nem biztosítható.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.13. 13:18:18

@tompus:

"Mert a másmilyen borítékra nem kell ráírni a címzettet?"

A másmilyen boríték nem csak szavazatot tartalmazhat.

"Az átlag külhoni magyar meg ugye rendszeresen levelez a magyar választási irodával. OMFG!"

Igen, pl. kérheti a névjegyzékből való törlését is. De a kegadott borítékban csak szavazat lehet.

Te valószínűleg nem éltél még Romániában magyarként. Én sem, de napi szinten találkozom olyanokkal, akik igen, akik onnan menekültek Magyarországra. Ha csak a negyede igaz annak, amit mesélnek, már az is a rettenet.

Sólyom Tomi 2018.05.13. 13:59:08

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Kiválóan biztosítható lenne, csak hagyni kéne a terrorista kollégákat dolgozni, és villámgyorsan a Mennyek Országában találnánk magunkat mindannyian.

Boar. 2018.05.13. 14:34:25

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Neked ez a természetes állapot...
Mint ahogy az, hogy a pásztor éjjel beoson a karámba és jól seggbekúr. Teheti, Ő a te pásztorod...

Boar. 2018.05.13. 14:41:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ha csak a negyede igaz annak, amit mesélnek, már az is a rettenet. "
Juj... Persze ha valaki szíriából, irakból, afganisztánból jött akkor az egy retkes hazug, valójában a földi paradicsomot hagyta ott egy kis terroristáskodásért mert az olyan kúl...az erdélyiek meg napjainkban is a politikai üldöztetés és a terror elől menekülnek (mint az a tetves féreg mohácsi viktória)...
Ne keverjük már a ceaucescu rezsim idején átmenekült erdélyieket(bár ők is hazudtak, mint a vízfolyás) azokkal, akik napjainkban jönnek. Nagyon más világ lett ott, sok tekintetben jobb, mint nálunk. Aki most azzal jön el onnét, hogy őt ott üldözték, az vagy bűnöző mint az innen menekülő birka, vagy egy mocsok hazug aki azzal akar előnyhöz jutni, hogy sajnáltatja magát. Ne jusson, húzzon haza a picsába, fogjon össze a többi székellyel és érvényesítsék a létszámuk révén az akaratukat. Amíg viszont a felcsúti féreg szavára hallgatva egymást is utálják és basznak összefogni, addig pofát súlyba és üljenek el a valagukon.
süti beállítások módosítása